joi, 1 martie 2012

Let there be spring.

1 Martie.
Prima zi de primavara. Prima ninsoare de primavara.
1 Martie adica Martisor. Adica inca o sarbatoare puerila si inocenta transformata intr-o sarbatoare "profitabila".
Sunt atat de indignata de societate ca a permis transformarea sarbatorilor in lucruri comerciale si de prost gust, incat imi vine sa protestez singura in fata Casei Poporului.
Toata lumea azi a fost fericita ca, vai draga, a venit primavara. Va incalzeste cu ceva ca azi v-ati trezit si ati realizat ca e 1 Martie? A fost vreo schimbare? Aceeasi zapada, acelasi peisaj, acelasi soare cu dinti, aceleasi tarabe dornice de vanzari.
Sunt mult prea sarcastica pentru prima zi de primavara, nu? Ce pacat... poate o sa fiu altfel in prima zi de vara. Ramane de vazut.
Oricum, apreciez venirea lunii Martie, pentru ca imi subliniaza ca mai e din ce in ce mai putin pana la venirea caldurii. Atat. Nu ma incalzeste ca oficial e prima zi de primavara cand afara e groaznic de frig si inca vad zapada cand ma uit pe geam.
In al doilea rand... Ma enerveaza atat de tare goana dupa bani, incat sunt indignata la maxim de aceste sarbatori. Nu se mai considera ca e Craciun daca nu sunt cadouri, nu mai e Martie daca nu ai Martisor in piept, nu poti sa mai sarbatoresti Pastele daca nu ai masa plina de mancare. Pe bune, de unde atata comercializare? Unde mai e spiritul sarbatorilor?
Ma bucur ca a venit primavara. Ma bucur mult. Dar terminati cu comercializari si cu "fericire" doar pentru ca ati trecut la alta pagina din calendar. Hai sa ne bucuram de micile detalii, de micile "minuni" ale vietii de zi cu zi. Hai sa fim fericiti si pe 28 Februarie cum suntem pe 1 Martie. Hai sa profitam de fiecare zi in parte, chiar daca nu are o insemnatate in calendar. Poate chiar facem din ea cea mai buna zi a noastra.
Am decis sa sarbatoresc fiecare zi ca si cum ar fi o sarbatoare. Si fara sa fac cadouri, fara sa postez eventual pe Facebook urari. Vorba unui "intelept": "Stiu ca e zapada fara sa ma uit pe geam si mi-am dat seama ca e Martisor de la primul log-in. Multumesc Facebook!".
Hai sa nu mai comercializam. Asta e un apel la umanitatea din noi. La gesturile mici care conteaza foarte mult. Hai sa lasam maine cartile de credit acasa si sa ne descurcam doar cu dorinta de a trai fiecare moment la maxim. Hai sa mizam pe naturalete si sa lasam portfard-ul sau bijuteriile scumpe in primul sertar din dormitor. Hai sa fim oameni.

Deci... O primavara cat mai frumoasa! Si spun asta pentru ca am simtit ca se apropie din razele soarelui de azi-dimineata si retragerea tacita a zapezii. Din faptul ca am decis azi sa privesc ziua de 1 Martie ca pe o zi oarecare, fara calendar si fara cadouri.
Lasa 1 Martie. Lasa Martisorul. Lasa astea. Tu simti ca a venit primavara?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu